• Română
  • English

Solicitant

Partener solicitant

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” – Iaşi

 

UMF “Grigore T. Popa” din Iaşi, prin Facultatea de Medicină Dentară, reprezentată de Decan Prof. Dr. Norina Forna - Manager Proiect, este solicitant în cadrul proiectului „Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat de practică în domeniul medicinei generale şi dentare”.

Solicitantul proiectului se evidenţiază printr-o lungă tradiţie de formare şi perfecţionare a absolvenţilor şi specialiştilor în medicină, medicină dentară, farmacie, bioinginerie şi asistenţă de sănătate, crearea, tezaurizarea şi difuzarea valorilor ştiinţelor bio – medicale şi afirmarea lor în circuitul european şi mondial, ameliorarea continuă a activităţilor şi performanţelor sistemului naţional de sănătate publică, cultivarea tradiţiei gândirii libere şi a democraţiei academice, a deontologiei şi bioeticii.

Solicitantul proiectului „Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat de practică în domeniul medicinei generale şi dentare” , lansat în data de 29 aprilie 2014, are ca scop adaptarea ofertei învăţământului medical dentar superior la nevoile pieţei muncii şi ale societăţii bazate pe cunoaştere, dar şi realizarea unor stagii de pregătire practică pentru integrarea rapidă pe piaţa muncii a studenţilor specializaţi în medicină şi medicină dentară. Prin strategia să, universitatea dezvoltă curricule cu o dimensiune europeană, atestatele obţinute în această universitate fiind recunoscute atât în ţările UE cât şi în numeroase ţări non-UE.

            Acest al 4-lea proiect câştigat în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară vine ca o completare firească a aspectelor tematice abordate anterior, precum şi a tehnologiilor de vârf actualizate prin cele trei proiecte derulate pe parcursul ultimilor trei ani în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, respectiv:

 

  1. ADAPTAREA OFERTEI ÎNVĂŢĂMÂNTULUI MEDICAL DENTAR SUPERIOR LA NEVOILE PIEŢEI MUNCII ŞI ALE SOCIETĂŢII BAZATE PE CUNOAŞTERE, contract nr. POSDRU/86/1.2/S/63699.

Manager proiect: Prof. Univ. Dr. Norina Forna

Obiectivul proiectului: Creşterea relevanţei şi a compatibilității programelor de studii universitare de licenţă în raport cu cerinţele pieţei muncii şi cu schimbările induse de societatea cunoaşterii prin dezvoltarea de noi curricule şi ameliorarea cadrului intern de asigurare a calităţii în instituţii de învăţământ superior de medicină dentară la nivel multiregional.

Bugetul proiectului: 15.042.146 lei

REZULTATE ORIGINALE: Acest proiect aduce în prim plan, pentru prima oară într-o Facultate de Medicină Dentară, problematica urgenţelor medicale abordată într-o manieră inovatoare, prin intermediul unor simulări realiste pe manechine performante asistate de calculator, ce permit crearea unor scenarii variate grefate pe individualizarea situaţiilor reale din practică.

 

  1. STAGII DE PREGĂTIRE PRACTICĂ PENTRU INTEGRAREA RAPIDĂ PE PIAŢA MUNCII A STUDENŢILOR SPECIALIZAŢI ÎN MEDICINA DENTARĂ, contract nr POSDRU/90/2.1/S/63942.

Manager proiect: Prof. Univ. Dr. Norina Forna

Obiectivul proiectului: Facilitarea procesului de introducere pe piaţa muncii a studenţilor înscrişi în învăţământul superior de medicină dentară prin organizarea de programe de stagii inovatoare de pregătire practică cu materiale suport TIC, în cadrul iniţiativelor de diversificare a parteneriatelor interinstituţionale.

Bugetul proiectului: 14.019.438 lei.

            REZULTATE ORIGINALE: Prin intermediul acestui proiect a fost implementat, pentru prima dată în România şi chiar în premieră Europeană, conceptul de simulare a manoperelor de medicină dentară cu ajutorul unor simulatoare computerizate 3D (DENTSIM) care folosesc cele mai noi tehnologii de imagistică pentru a crea un mediu virtual realist. Facultatea de Medicină Dentară a devenit astfel a treia facultate de profil din Europa ce foloseşte acest sistem – cel mai performant echipament de simulare în medicină dentară existent în lume la ora actuală.

  

  1. CENTRU DE FORMARE SPECIALIŞTI ŞI RESURSE ÎN REABILITARE ORALĂ, contract nr: POSDRU/87/1.3/S/62208.

Manager proiect: Prof. Univ. Dr. Norina Forna

Obiectivul proiectului: Crearea unui sistem de formare pentru dezvoltarea competenţelor personalului din învăţământul superior din domeniul medicinei dentare, prin participarea la programe de formare şi perfecţionare şi acces la cele mai noi tehnologii inovative şi informaţii în domenii specifice.

Bugetul proiectului: 8.677.355 lei.

REZULTATE ORIGINALE: Noi premiere româneşti au fost înregistrate prin implementarea acestui proiect care, pe de o parte, a condus la fondarea primului Centru de Formare Specialişti şi Resurse în Reabilitare Orală din România şi la formarea primelor generaţii de formatori şi specialişti români certificaţi în acest domeniu şi pe de altă parte a facilitat achiziţionarea unor echipamente de top în medicina dentară, introduse pentru prima dată în procesul educaţional românesc: ROBODENT – cel mai performant sistem 3D de navigare dentară folosit în Implantologie, axiografia computerizată, DENTSCAN – scanarea 3D a machetelor precum şi un sistem performant de videoconferinţe şi telemedicină.    

Ca urmare a întrepătrunderii rezultatelor obţinute prin implementarea acestor patru proiecte europene, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară – UMF „Grigore T. Popa” Iaşi au fost create TREI CENTRE DE EXCELENŢĂ, unice în spaţiul academic românesc, dotate cu echipamente de top pe plan naţional şi european, care deschid calea studenților către performanţă şi îmbogăţirea cunoştinţelor de specialitate, stimulându-le definirea şi dezvoltarea profesională în funcţie de aptitudini:

-          „Centrul de Formare Specialişti şi Resurse în Reabilitare Orală”;

-          „Centrul de Simulare, Asistare 3D şi Robotică în Reabilitarea Generală şi Oro-Maxilo-Facială” (dotări: 5 simulatoare DENTSIM, 1 sistem ROBODENT, 1 sistem de axiografie computerizată Arcuş Digma – la care se vor adăuga 1 sistem laser dentar,1 scanner dentar 3D intraoral, 3 ecografe, 3 electrocardiografe, 1 aparat anestezie/ sedare/ monitorizare, 1 simulator chirurgie laparoscopica şi 1 videoendoscop sinusal prin achiziţiile preconizate în prezentul proiect), şi

-          „Centrul de Imagistică Medicală prin Tehnologii de Realitate Virtuală şi Augmentată” (dotări: sistem Telemedicină, scanner 3D pentru laboratorul de tehnică dentară, software de scenarii VR de acordare a primului ajutor şi de resuscitare în condiţii extreme – la care se va adăuga un pachet software de simulare dentară Analyzer 3D de asemenea prin achiziţiile preconizate în prezentul proiect)

Aceste trei centre de excelenţă, fondate şi coordonate de Prof. Univ. Dr. Norina Forna, vor constitui premisele creării unei NOI DISCIPLINE în curricula Facultăţii de Medicină Dentară, intitulată REABILITARE ORALĂ ÎN MEDICINA DENTARĂ PRIN LASERI CHIRURGICALI, SIMULATOARE ASISTATE 3D ŞI ROBOŢIpremieră naţională şi europeană, iniţiativă unică de racordare a învăţământului medical dentar la cele mai avansate tehnologii ale mileniului III.

 

Echipamentele achiziționate prin intermediul acestui proiect vin în completarea dotării existente deja în Facultatea de Medicină Dentară, reprezentată prin echipamente unice în ţară şi chiar la nivel european, respectiv roboţi şi simulatoare de ultimă generaţie, atât pentru medicina dentară cât şi generală.

 

Unul dintre obiectivele majore ale proiectului îl reprezintă cristalizarea unui „Centru Interdisciplinar de Simulare în Medicină şi Medicină Dentară”, care să ofere un cadru comun de abordare a tuturor acestor resurse şi care le va facilita studenţilor obţinerea unei viziuni de ansamblu asupra profesiei pe care şi-au ales-o şi a specializărilor posibile, atât înainte de finalizarea studiilor cât şi după.

 

Între contribuţiile originale ale proiectului se pot menţiona:

1. Achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie în cadrul „Centrului Interdisciplinar de Simulare în Medicină şi Medicină Dentară”, pentru formarea şi dezvoltarea abilităţilor practice ale studenţilor cu ajutorul tehnologiilor de înaltă performanţă, bazate pe simulare şi asistenţă computerizată, în medii de realitate virtuală;

2. Consilierea în orientarea profesională a studenților;

3. Îmbinarea armonioasă între scenariile simulative şi practica efectivă pe parcursul stagiilor de practică programate;

4. Abordarea pacientului cu dizabilităţi într-o manieră modernă, care îmbină comunicarea eficientă şi terapie, beneficiind de experienţa de prestigiu a Universităţii din Szeged.

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi a stabilit numeroase contacte cu universităţi similare din Europa, atât prin cadrele didactice, cât şi prin studenţii săi. Sunt realizate în permanenţă schimburi de cadre didactice între universitatea românească şi universităţi de prestigiu din întreaga lume, profesorii ieşeni lucrând la teme de cercetare cu omologii lor din mări centre universitare internaţionale. Dând curs Programului Socrates-Erasmus, un număr mare de studenţi au avut posibilitatea să studieze în centre universitare de renume din: Franţa (Lyon, Nancy, Amiens), Spania (Salamanca, Valladolid), Italia (Parma, Roma, Napoli, Torino), Germania (Frankfurt, Freiburg, Rostock, Lubeck), Belgia (Bruxelles). Relaţii de colaborare deosebite exista şi cu Universitatea „Albert Ludwigs” din Freiburg (Germania), cu care s-au realizat schimburi de studenţi pentru practica de vară. Astfel, studenţi francezi, germani, italieni etc. au făcut practică în spitale din Iaşi, oferindu-li-se posibilitatea de a avea acces la bolnavi, lucru care nu li se permite în ţările lor. În perspectivă, universitatea intenţionează să extindă aceste relaţii cu Elveţia (Basel, Lausanne, Geneva), Suedia (Stockholm) şi Finlanda (Turku).

De asemenea, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi a implementat cu succes şapte proiecte cu finanțare UE în domenii de avangardă a medicinei, un accent deosebit revenind cursurilor de formare a viitorilor practicieni din specialitățile medicale utilizând tehnicile și tehnologiile moderne.

 
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook
Web development by MBM Software